Haber

‘Yargı krizi’ önergesi reddedildi: Demirtaş’ın cezaevinde kalması bu krizin en büyük göstergesi

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin 3’üncü Ceza Dairesi’nin kararının ardından ‘hak ihlali’ yönünde karar veren üyelere Anayasa Mahkemesi’nin suç duyurusunda bulunmasıyla başlayan yargı krizinin soruşturulmasına ilişkin CHP’nin getirdiği grup önerisi TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti ve MHP tarafından tartışıldı. Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Teklifle ilgili konuşan CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, AK Parti’nin iktidara geldiği günden bu yana sivil anayasa vaadi verdiğini belirterek, “Bu telaffuz artık siyasi bir taktiğe dönüştü ve devam ediyor. Peki ne yapacaksınız?” Anayasaya uymadıktan sonra popüler Anayasa mı? Anayasa yaparsanız ne olur? Mesela Anayasanın ikinci maddesi Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğudur. Cumhuriyetin ilkesine uyuyor musunuz? Türkiye’nin hukuk devleti olması mı? Mesela Anayasa’nın 10’uncu maddesi eşitlikle ilgili. Bu noktaya uyuyor musunuz? Anayasa’nın ‘Anayasa’nın 83’üncü ve 90’ıncı maddeleri. Bütün bunlarla karşılaştırıldığında. Anayasa Mahkemesinin 153. unsuru. Mahkeme kararlarının bağlayıcılığı. Bütün bunlara uyuyor musunuz? Bu ülkede bırakın vatandaşları, baro başkanları da toplanma ve gösteri yürüyüşü hakkını kullanamadı” dedi.

‘GÜCÜMÜZÜ TAHKİM EDELİM’ STRATEJİSİ

Emre, “Krizi ortadan kaldıralım, bu krizden beslenelim. Gücümüzü güçlendirelim” stratejisinin hayata geçirildiğini belirterek, “Bu gerçek var. Anayasa Mahkemesi’nin kararları herkesi bağlar. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, O karar. Her mahkeme kararı doğrudur diye bir şey yoktur. Anayasa “Mahkemenin kararları doğru da olabilir, yanlış da olabilir. Bunun yanlış olduğunu söyleyebilirsiniz, Anayasa Mahkemesi kararlarının yanlış olduğunu da zaman zaman dile getirdik. Ancak mahkeme kararlarını uygulamamak aslında kendimizi inkar etmek anlamına gelir” dedi.

‘GÜN GELECEK, MAĞDUR OLACAK, ADALET VE KALKINMA PARTİSİ’

ANKA’nın haberine göre, Saadet Partisi Kümelenme Başkanvekili Bülent Kaya, anayasaların toplumsal barışın teminatı olduğunu, anayasaların nitelikli çoğunlukla değiştirilmesinin sebebinin de iktidardaki herkesin kendini garantide hissetmesi olduğunu söyledi. Kaya, “Anayasa ve insan hakları ihlalleri söz konusu olduğunda bir gün mağdur MHP’li Engin Alan, diğer gün ise mağdur HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu ya da Leyla İnanç olacaktır. Bir gün kurban CHP’li Enis Berberoğlu olacaktır. Mağdur bir gün Adalet ve Kalkınma Partisi’nin tüzel kişiliğine kavuşacaktır. Engin Alan’la ilgili kararı MHP alkışlarsa, HDP’yle ilgili kararları HDP de alkışlayacak, CHP’yle ilgili kararları CHP de alkışlayacak, AK Parti’yle ilgili kararları AK Parti, AK Parti’yle ilgili kararları da alkışlayacak, sonra Anayasa Mahkemesi de alkışlayacak. bana yakışıyor, yakışmadığı zaman yargı vesayeti. “Olacağız” dedi.

‘DOSYA Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gitmeli.’

İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Onur Olgun, “Bir an önce yapılması gereken, Anayasa’yı fiilen işlevsiz hale getiren, Anayasa’nın normlar hiyerarşisindeki üstünlüğünü yok sayan bu kararın kara leke olarak tarihe geçmemesini sağlamaktır. Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığına olan güveni yeniden tesis etmek için Yüksek Mahkeme’nin tarihinde önemli bir rol oynadı. Kanunun 308’inci maddesini işletmektir. “Nedir bu 308’inci mesele? Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, Yargıtay Ceza Dairelerinden birinin kararına karşı bu belgeyi Yargıtay Ceza Dairesi Genel Kuruluna göndermesini sağlamaktır. İtirazların 5 hakim değil, 25 yüksek hakim tarafından tekrar inceleneceğini düşünüyorum” dedi.

‘ÇATIDAN DÜŞENLER BİZİZ’

HEDEP Kümelenme Başkan Yardımcısı Meral Daniş Beştaş şunları söyledi:

“Bu ülkede özellikle 15 Temmuz’dan sonra OHAL kararıyla 20 Temmuz darbesi de oldu. Bunu fırsata çeviren bir hükümetle karşı karşıyayız. Bunu muhalefete söylemek isterim. Geçmişten ders alalım. Bu parlamentoda hükümet görev yapıyor, onların iradesi var, yaptılar. Anayasa Mahkemesi’nin yorumuna göre bu kademelerden 11 milletvekilinin görev süresi azaltıldı. Bu ülkede ilk kez Ahmet Yıldırım, Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle görevi kaldırılan milletvekili oluyor. Cumhurbaşkanına hakaret ettiğin için. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve yerel mahkemeler arasında yeni bir kriz varmış gibi bakmayı yanlış bulmuyoruz çünkü aslında bunu yaşıyoruz. Çatıdan düşen biziz. 2015 yılında burada Anayasaya aykırı bir yasa çıkarıldı. 11 milletvekili tutuklandı. Bu ülkede 2 eşbaşkanla birlikte 11 milletvekili tutuklandı. Yine 14’üncü sayıya göre Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’nin güncel kararlarıyla yeni bir tartışma yaşandı. Yargı ile devlet organları arasında ciddi bir kriz olduğu doğrudur. Bu kriz yeni değil. AİHM kararı ve Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmaması da kriz yarattı. “Demirtaş’ın 1 saat kalmaması gerekirken hala Edirne Cezaevinde olması bu krizin en büyük göstergesidir.” (HABER MERKEZİ)

haber-cukurca.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu