Ekonomi

Makinacılar Antalya’da buluştu

ANTALYA (İGFA) –1990 yılından bu yana yerli makine üreticilerinin çıkarlarını korumak ve yerli makine üretimini desteklemek amacıyla faaliyetlerini sürdüren Makine İmalatçıları Derneği (MIB), Avrupa Takım Tezgahları İmalatçıları Birliği’nin (CECIMO) 2023 yılı Genel Kurulu’na ev sahipliği yaptı. .

CECIMO Genel Konsey Toplantısı kapsamında toplantıya gelen katılımcılara 4 gün boyunca katliamla ilgili bilgi verilirken, organizasyonun onur konuğu Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı doğdu.

MİB öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıda; Sektörün dünyadaki ve AB ülkelerindeki durumu, firmaların rekabet güçlerinin korunması ve geliştirilmesi gibi konular masaya yatırıldı.
Gencer Türk makine sektörü hakkında bilgi verdi

Toplantının açılışında konuşan MİB Lideri S.Emre Gencer, katılımcılara Türk makine branşı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türk makine sanayisinin 255 bin kişilik iş gücü ile pazar büyüklüğü bakımından üçüncü büyük imalat sanayi olduğunu belirten Gencer, “Türkiye ekonomisi son üç yılda yılda ortalama yüzde 6,3 büyüyerek, OECD ülkeleri arasında en yüksek büyüme. Bu gelişmeye ortalama yüzde 18 büyüme oranı ile katkı sağladı. Büyümeye bir diğer güçlü katkı da ihracattan geliyor. Türkiye’nin makine ihracatı bu dönemde yıllık ortalama yüzde 10 büyüyerek 2022’de 25,5 milyar dolara ulaştı. İthalatımız da bu dönemde ibret verici bir oranda arttı. geçen yıl 35 milyar dolara ulaştı. Makine ihracat teslimatlarımızın yüzde 50’den fazlası AB’ye gidiyor” dedi.

GENCER: GÜMRÜK BİRLİĞİ YÖNETMELİĞİNİN MODERNİZE EDİLMESİ GEREKİYOR

Tüm bu ticaret rakamlarının, makine dış ticaretinde AB ülkelerinin hakimiyetine işaret ettiğini belirten Gencer, “Bu durum, AB’nin ortasında Türkiye ile kurulan Gümrük Birliği’nin sağladığı elverişli koşullardan kaynaklanmaktadır. Kuruluşumuzdan bu yana dış ticaret hacmimizin yarısından fazlasını AB ülkeleri ile gerçekleştirmekteyiz. Bu elbette piyasa açısından sevindirici bir gelişme. Ancak bu piyasa yapısının olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Başka bir deyişle, pazar çeşitlendirmesinin yapılmamasından kaynaklanan riskler. Daha somut ifade edecek olursak Türk makine sanayi olarak AB ülkelerindeki ekonomik yavaşlamanın olumsuz etkilerini bu yılın sonundan itibaren hissetmeye başladık. Daha da önemlisi, mevcut Gümrük Birliği düzenlemelerinin akdi eksiklikleri, ikili ticaretimiz için giderek daha fazla zorluk yaratmaktadır. Bu nedenle mevcut Gümrük Birliği düzenlemelerinin modernize edilmesi gerektiğini her fırsatta tekrarlıyoruz.”

ECIMO Lideri Heinz Jurgen Prokop da Türkiye’de böyle bir toplantı yapmanın son derece değerli olduğunu belirterek, “Makine sektörünün geleceğinin tartışıldığı bu toplantıda çalıştaylarla güzel bir program yapıldı. Bu organizasyon ve ev sahipliği için MİB’e teşekkür ediyorum.”

Derneğin onur konuğu Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’nin Osmanlı İmparatorluğu’ndan modern Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş sürecinde yaşanan siyasi, ekonomik ve kültürel gelişmeleri anlatan sunumunda, Türkiye’nin Avrupa makineleri için en iyi iş ortağı olduğunu belirtti. üreticiler.

cayirova-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu